Zoek op plantnaam
 

Nieuws

<< terug naar index

  • Planten verbranden NIET door overdag sproeien
  • Datum: 16-06-2023

Er gaat al vele jaren een vreemd gerucht over het internet, en dat zegt dat je planten kunt verbranden door ze overdag te sproeien met water.
Hoe je überhaupt iets kunt verbranden met water is me een raadsel, maar de mensheid verzint wel vaker onzinnige dingen, en dit is er duidelijk eentje van.

Heel veel mensen durven dus niet overdag water te geven en wachten tot de avond voordat ze water geven aan planten.

Ik heb nooit precies kunnen achterhalen hoe dit vreemde verhaal ooit de wereld in is geholpen, maar neem van mij aan dat het absolute kolder is.
Het tegenovergestelde is zelfs waar. Door juist op de warmste delen van een dag te sproeien, ook over het gewas, koel je de plant af en die is daar juist heel erg blij mee.
Daarnaast zorg je op het moment dat de verdamping plaatsvindt voor extra water bij de wortels. Nog een groot voordeel.

In ons kwekersdorp Boskoop proberen we als kwekers juist zoveel mogelijk alleen overdag te sproeien en niet in avond. Dat heeft naast het koelen van de planten, ook nog eens het voordeel dat de planten droog zijn voordat het avond is. Droge planten in de nacht levert minder aangroei van mos op, en natte planten krijgen makkelijk schimmels en ziektes dan droge planten. Ook de ziektedruk neemt dus af door overdag zoveel mogelijk te sproeien.

Laat u dus niet door een broodje aap verhaal in de maling nemen, planten verbranden niet als u overdag sproeit.